Do You Have Crush ?

.Assalamualaikum.
Hi ! And hi everyoneeeeeeee !!
Let`s talk about this ! Wooooo !
What is mean by crush ? Okay , crush means having a like-sign on somebody . It`s normal ? It`s good ? Or are the people whom have some kinda crush on somebody is `gatal` or `gedik` and what-so-ever ?
Absolutely , the answer is NOT ! Having a crush on somebody at your age of 13 years old and above are normal . As the bodies grow , as we`re all get older , having a crush on someone is normal . Preteens , teenagers and adult have this feeling , of course .
Frankly said , a crush on someone helps us a lot to think about the kind of person that we want to love when we grow up . I do have some kinda crush . It`s a liar for those whom are never have this crush things . 
Can we choose our crushes ? No. We can`t choose our crushes . Sometimes , they sneak up on you and you`ll feel like , WAH! WOW! and Waaaaaawwwwww!*over* . It could be your classmates , cousins , friend of your bros or sis , neighbour and penpals . Aren`t it`s true , people ?
Most of the people out there , being shy and giddy when they see their crushes on tv`s , facebook or twitter for example . And of course , sometimes , they`re speechless and tounge-tied when they want to deliver a message from the teacher to their crushes and asked someone to do that job . (^^,)
How to know that someone (maybe your friends) had a crush on somebody that you know ? Naaaaa , let`s see !
~ When you`re talking about their crushes (you don`t know that he/she is your friend`s crush) , then your friend will start smiling or day-dreaming or speechless , then you would know that your friend got a crush on him/her !
~ When you`re asking your friend to deliver a message to their crush , your friend make 1001 reasons to avoid it . Something like .. "I have a lot of works to be done now" . :)
So , any of here would like to share with me about this feeling ? Mail me at alyaamendes@gmail.com and we can be a good friends too ! :)
With that , goodbye ! IMPORTANT --> Don`t take heart . It`s just my thought :)
I see , heyday , wonderful sky , enough said . I`m happy :)

Lost In AIRIS 2

.Assalamualaikum.
Haii koranggg ! Haiii !

TOLONG SAYA. BACA KUAT-KUAT! 
Ya Allah, jadikanlah budak yg bernama NorFatin 'Alyaa binti Khairuddin ini seorang anak yg solehah dan pelajar yg menghormati orang-orang yg lebih usia drpdnya. Tolonglah budak ini sewaktu peperiksaan akhir tahun sekolahnya dan izinkanlah dia mendapat 9A. Janganlah bagi kelas budak ini kena streaming tahun depan. AMIN.

gedikk :P

Ehem, ehem.. haii awak semuaaa :) Rindu saya tak ? Thankyousomuch ! Saya tak rindu pun awak semua, sebab tu saya malas nak update bloggie. HAHAHAHAHA.

K k, hari ni kan, aku nak story skett kat korang semua. Semenjak dua menjak nii, aku rasa kawan-kawan aku kat sekolah semuanya tengah mempermainkan nama aku . Tau nama aku apeeee? Tengok dekat profile tuuu . hihi . Tahu tak , mereka buat apa ?

Seperti yg korang sedia maklum*gedik* , nama aku NorFatin 'Alyaa . Selalu kalau tulis nama kat buku atau paper atau yg sewaktu dengannya, aku akan tulis ''Fatin 'Alyaa Khairuddin'' . Tau sbb apee ? Haaaa, meh nak citer :)

Aku start tulis nama aku cemtu waktu aku darjah 6. Cuma tak selok sgt lah . Sbb people call me 'Alyaa je waktu tu . Jadi, takde percanggahan fakta. Yg sebenar-benarnya aku start tulis nama cemtu adalah waktu aku form 1, aku masuk AIRIS. Jadiiiii, mak ehh kebetulah pula sekelas dengan kawan akau yg bernama 'Nur Fatin Nadirah' dan juga 'Nuralia Hamimi' . 

Sooooooooooooooooooooo, korang dah boleh agak apee yg berlaku kannn ? Utk mengelakkan diri ini drpd chegar, jadi aku memutuskan utk menulis nama tersebut sedemikian rupa. Kekal samapai skrg*form 2 je puns* :P

Semenjak dua menjak tiga menjak empat menjak nii, bebudak kelas aku semua panggil aku dgn dua nama iaitu Fatin dan jugee 'Alyaa . Fatin tak lee rasa pelik sgt, sbb sejak aku masuk AIRIS, aku memey guna nama Fatin as nickname aku. Motifnya, utk menyedarkan orang bahawa aku ada nama Fatin. Hehehe. 

Bila mereka panggil aku dgn nama 'Alyaa, aku rasa 'okwed' semacam sbb dah lamee tak dengar kawan2 panggey aku macam tuu . It takes about a week to biasakan diri balik doe~ K k, yg tu okay lagi. Niiii bebudak lelaki kelas aku, pd mulanya mereka panggey aku Fatin, selepas itu 'Alyaa, kemudian mereka berseronok dgn nama aku. Then, semuanya buat naya aku.

Ade la satu hari ni, girlfie aku buat presentation tentang sajak KOMSAS, pessttuuuuu, dia tanya, 'Sapee nak volunteer baca sajak ni?' Then, bebudak kelas aku cakap, 'Fatin! Fatin!' . Lepas tu, Amanina pun panggey la, 'Okay, Fatin.' . Korang tahu tak lepas tu jadi apeeeeeeeeee ????? Bebudak lelaki buat seronok dgn nama aku, dorang cakap,''Alyaa! 'Alyaa!' . Amanina pun layan jeee, dia kata balik, 'Haaa,,'Alyaa' Lepas tu tukar balik, lepas tu THREE !!!!!!

Eh korang, seronok eh dgn nama aku?tapi takpe, aku tak amrah pun. Suka korang sbb korang guna kedua-dua nama aku :) Thanks a lot byk doakan aku dgn nama yg baik2 :) Itu jeee :) Semoga kelas kita terlepas drpd streaming utk tahun depan yee ? Aku taknak ubah kelas,nak duduk dgn korang semua. Sbb korang best, happy jeee :) Boleh tak, ya Allah ? Makbulkanlah !

Actually, awal tua ku nak citer lain, tetapi malu leeee.. Last2 terlepas ke citer ni. Haha. Takpelah, asalkan aku dah update blog, kan korang? :DD

Bye!  

Re-post -- LOVE --

Assalamualaikum!

Haa ! tengok tajuk tu , best tak ? Oke , hari ni aku nak citer sikit je kat korang semua apa itu cinta . Kalau orang putih panggil Love . Orang cina panggil 热爱 , india panggil hapaa ? cari sendiri ea , sebab blog aku bukan tempat Google Translate :P . Cinta . Apa tu cinta ? Apa pandangan korang fasal cinta a.k.a love a.k.a 热爱 ? Aku pon taktau , takmautau , taknaktau . Cari kat google dia keluar menatang apa entah ... Jadi , pada hari yang mulia lagi indah ni , aku nak citer kat korang apa maksud cinta tu sebenarnya .




Cinta ialah sesuatu perasaan menyayangi seseorang yang kita suka . suka tu apa pulak ?? cari sendiri :P Lumrah manusia , mahu mencintai dan dicintai . TAPI , ramai yang berpendapat cinta tu sayang kat parents , awek ,bf , n whatsoever . DAN ramai jugak yang kata bila seseorang tu couple , maknanya dia tu cintasayang kat pasangan dia . Korang yakinpasti ka dia tu sebenarbenarnya cintasayang kat pasangan dia ? Tepuk dada tanya hati :D




Aku pelik rh orang zaman sekalangsekarang , bila sukacintasayang ja kat somebody tu mesti mintak couple , tak kisahlah awekbf keliling pinggang pun , mesti mintak jugak .*yang terasa hati , mintak ampun manyakmanyak . Kenapa kita perlu mencintai orang dan kenapa orang perlu mencintai kita ?
  • Alasan 1st : sebab hidup jadi sunyi kalau tadak orang yang kita cintasayang
  • Alasan 2nd : sebab tak best lah tak leh panggil Abgsyg , babyboy n soever
  • Alasan 3rd : kalau cinta kt somebody , tapi tak mintak couple , jadi kerek rh kau
  • Alasan 4rd : sebab nanti orang ingat kita tak cantiklawa n handsomemacho
Korang agak boleh diterima ka semua alasan ni ? tak takut dengan azab yang akan ALLAh bagi nanti kat akhirat ? dah kental sangat rh tu ? Korang jawab sendiri . Tapi bagi aku , aku rasa geligeleman bila couple . Tak senang hidup . Tak percaya ? Ni bila nak topup kat kita , satgi teringat kat orang sana yang dicintai , ada duit ke dak . Lastlast kena topup jugak walaupun duit dalam poket cuma ada RM5 , ya lah ! kalau tak topupkan , satgi nak text camna ???? *uihh , aku memang arif la babbab ni :P

Aku post entry ni bukan untuk sindirsindir korang , tapi pesanan untuk aku , korang dan kitasemua . Aku mintak ampun mintak maaf banyakbanyak sesiapa yang ada rasa meluat dan loya ketika baca entry ny . Baca dan fahami ni betulbetul

"Cinta pada bunga,bunga akan layu,
cinta pada manusia, manusia akan mati,
cinta pada ILAHI,cinta yang ABADI"

tengok ni :) suke aku .




Belajar mencintai ni lebih susah dari Maths tahu ? haha .

Kbai . Asssalamualaikum dan jangan lupa comment ea :))